ŚNIADANIE

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK  27.05.2024r.  

Chleb wiejski* 60g

( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże,

sól)

Masło 82% 10g

Polędwica sopocka 30g

- schab wieprzowy bez kości 75%

Pomidor 20g

Kiełki brokuła 5g

Kakao naturalne*

z mlekiem 2% 200ml dosładzane cukrem

*kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

( zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%). Produkt może zawierać śladowe ilości soi, mleka i glutenu

Herbata z cytryną

dosładzana cukrem 200ml

 

jabłko 50g

 

 

Zupa jarzynowa

z ziemniakami, z pietruszką zieloną, zabielana śmietaną 30%   250ml

- marchew 10%, seler 7%, fasolka szparagowa 20%, kalafior 11%, kalarepa 15%, kapusta bruskelska 10%, por 7%, pietruszka zielona, sól, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki,                      śmietana 30% *śmietanka pasteryzowana kremowa 30% tłuszczu

Spagetti

- mąka makaronowa pszenna

po bolońsku 150g

- mięso od szynki wieprzowej, cebula, koncentrat pomidorowy 30%,  bazylia, sól, pieprz mielony, oregano

Kompot wiśniowy 200ml

- woda, wiśnie, cukier

Smoothie mleczno – warzywno – owocowy 200ml

- jogurt naturalny* (mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych

- szpinak baby

- banan

 

WTOREK     28.05.2024r.

Chleb wiejski*

( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże, sól

Chleb żytni 100%*

*zakwas chlebowy ( mąka żytnia, woda), mąka żytnia, woda, cukier, drożdże, sól

60g

Masło 82% 10g

Smarowidło z sera białego, suszonych pomidorów

i bazylii 20g

ser biały

- śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej,

-jogurt naturalny*mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych

- pomidory suszone ( pomidory suszone 54,55%, sól), olej rzepakowy, mieszanka ziół 0,8%

Listki świeżej bazylii

Kiełbasa żywiecka 15g

- mięso wieprzowe 70%

Herbata wiśniowo – miętowa

 

Banan 50g

Zupa dyniowa z makaronem literki, warzywami, pietruszką zieloną, zabielana śmietaną 30% 250ml

- dynia,  marchewka, seler, pietruszka, por, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz mielony, sól, śmietana 30% *śmietanka pasteryzowana kremowa 30% tłuszczu

-mąka makaronowa pszenna

Ziemniaki 150g

Duszone pałeczki z kurczaka 100g

przyprawa do drobiu*

*sól, imbir, curry, majeranek, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździki oraz ziele angielskie

olej rzepakowy

Mizeria 80g

-jogurt naturalny*mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych

-ogórek zielony, sól do smaku

Kompot owocowy  200ml

- woda, czarna porzeczka, truskawka, aronia, śliwka, cukier

Budyń waniliowy

do picia 200ml

- mleko 2%, skrobia ziemniaczana, cukier

z prawdziwą wanilią, żółtka z jajek

Borówka amerykańska 100g

ŚRODA         29.05.2024r.

Chleb wiejski* 60g

( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże,

sól)

Masło 82% 10g

Ser żółty salami 15g

- mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii, podpuszczka, barwnik: annato

Rzodkiewka 20g

Pasta z makreli wędzonej 20g

- makrela wędzona, masło

Herbata z cytryną  dosładzana cukrem  200ml

 

Jabłko 50g

Zupa krem z groszku zielonego z groszkiem ptysiowym, warzywami, zabielana śmietaną 30%, 250ml

- groszek zielony, marchewka, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana 30% *śmietanka pasteryzowana kremowa 30% tłuszczu

Groszek ptysiowy

*mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier, lecytyna, środki do przetwarzania maki: kwas askorbinowy, enzym (pszenica), olej rzepakowy

Kasza bulgur 40g

Kociołek mięsny

- mięso od szynki wieprzowej 70g, zioła prowansalskie, czosnek świeży, sól,  pieprz mielony, cebula, mąka pszenna, ziele angielskie, liść laurowy

Sałatka z buraczków 80g

- buraki ugotowane, cebula, cytryna, cukier, olej rzepakowy, sól, pieprz,

Kompot z czerwonej porzeczki  200ml

- woda, czerwona porzeczka, cukier

 

Arbuz 200g

 CZWARTEK        30.05.2024r.

 

 

 

 

 

 

 

Dzień wolny

BOŻE CIAŁO

 

PIĄTEK       31.05.2024r.                   

Chleb wiejski* 60g

( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże, sól)

Masło 82%

Kiełbasa sucha krakowska 30g

*mięso wieprzowe (do wyprodukowania 100 g wyrobu wykorzystano 134 g mięsa wieprzowego), mięso wołowe (do wyprodukowania 100 g wyrobu wykorzystano 15 g mięsa wołowego), sól, przyprawy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.

Możliwa obecność: glutenu, gorczycy, selera, soi, mleka (wraz z laktozą)

i ich pochodnych

Ogórek zielony 20g

Herbata z cytryną dosładzana cukrem 200ml

 

Mleko 2% 150ml

Barszcz ukraiński

z ziemniakami, koperkiem zielonym, zabielany śmietaną 18% 250ml

- pomidor, kapusta biała, marchewka, fasola szparagowa, cebula, seler, pietruszka, ziemniaki, koperek zielony, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz mielony

śmietana 18%*

*śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych

Makaron świderki z serem białym, polany masłem klarowanym, na słodko 150g

- makaron świderki 40g

( * mąka makaronowa pszenna)

- ser biały półtłusty 70g

- masło

- cukier trzcinowy

Chipsy marchewkowe 50g

- świeża marchewka w plasterkach

Kompot owocowy 200ml

- woda, czarna porzeczka, truskawka, aronia, śliwka,

Muss owocowy jabłko- arbuz  - aronia 100ml

 

 

MIĘDZY POSIŁKAMI PODAWANA JEST WODA MINERALNA NIEGAZOWANA

BEZ OGRANICZEŃ

 

 

 

Substancje uczulające:

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK  27.05.2024r.

*mąka pszenna, gluten

*mleko

 

*seler w zupie

*mąka pszenna, gluten

 

 

*mleko

WTOREK     28.05.2024r.

*mąka pszenna, gluten

*gorczyca

*mleko

*seler w zupie

*mleko

*mąka pszenna, gluten

 

 

*mleko

ŚRODA         29.05.2024r.

*mąka pszenna, gluten

*mleko

*ryba makrela wędzona

 

*seler w zupie

 

 CZWARTEK        30.05.2024r.

 

 

 

 

PIĄTEK       31.05.2024r.

*mąka pszenna, gluten

*gorczyca

*mleko

*seler w zupie

*mąka pszenna, gluten

*mleko